Szef SPD spotka się z Leszkiem Millerem

dodano 2012-06-05 15:40 w kategorii: Ludzie

W piątek na zaproszenia przewodniczącego Sojuszu Leszka Millera przyjedzie do Warszawy szef SPD Sigmar Gabriel.  Po południu lider niemieckiej lewicy spotka się z politykami SLD. Obejrzy też mecz otwarcia Euro 2012 Polska - Grecja na Stadionie Narodowym.

Politycy SLD będą rozmawiać z Gabrielem o współpracy. - To będzie kolejna okazja do tego, żeby umocnić relacje między SLD a najsilniejszą partią zachodniej Europy - mówi Miller. A rzecznik SLD Dariusz Joński dodaje: - Chcemy powrócić do modelu współpracy, jaki był między naszymi partiami w przeszłości. Chcemy wymieniać się doświadczeniami, pomysłami. Zależy nam na tej współpracy, bo SPD zdobywa coraz większe poparcie, jest spora szansa, że SPD wygra przyszłoroczne wybory parlamentarne w Niemczech.
Przed dwoma tygodniami Miller gościł w Berlinie, gdzie spotkał się z Gabrielem i władzami współpracującej z SPD Fundacji Friedricha Eberta. To wtedy właśnie zaprosił Gabriela do Polski i obejrzenia na żywo meczu otwarcia Mistrzostw Europy w piłce nożnej.